Харчова промисловість

Виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (харчова промисловість) займає провідну роль на теренах Житомирщини, а саме більше 33% всієї реалізованої продукції області виробляється в місті Житомир.

Основні підгалузі: виробництво м’ясних продуктів, виробництво безалкогольних напоїв; виробництво мінеральних вод та інших вод, розлитих у пляшки, виробництво какао, шоколаду та цукрових кондитерських виробів, виробництво морозива,  виробництво хліба та хлібобулочних виробів; виробництво борошняних кондитерських виробів, тортів і тістечок нетривалого зберігання.

У 2020 році здійснювались експортні операції  по продукції рослинного походження на суму 32,8 млн.дол. США, по готовим харчовим продуктам на суму 9,0 млн.дол. США, по продуктам тваринного походження на суму 94 тис.дол. США.

Імпортні операції по продукції рослинного походження здійснено на суму 11,1 млн.дол. США, по готовим харчовим продуктам на суму 10,3 млн.дол. США, по продуктам тваринного походження на суму 4,3 млн.дол. США.

Найбільша питома вага експортованих товарів припала на продукти рослинного походження – 20,8%.

Провідні вітчизняні та іноземні компанії

ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат»

ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Перлина Полісся»

ПАТ «Житомирський маслозавод»

ТОВ «Золотий Коровай»

ЗАТ «Житомирські ласощі»

ТОВ «Фіто Україна»

ДП «Житомирський лікеро-горілчаний завод»

ТДВ «Житомирпиво»

Житомирське міське споживче товариство

ТОВ «Рибні промислові технології»

Навчальні заклади

Житомирський кооперативний коледж бізнесу і праваХарчові технології 

ДНЗ «Житомирське  Вище професійне  технологічне  училище»Слюсар ремонтник; продавець; машиніст холодильних установ

ДНЗ «Центр сфери обслуговування м. Житомира» – Кухар; офіціант; бармен – пекар; кондитер – майстер ресторанного обслуговування

Підвищений інтерес для інвесторів представляють сегменти харчової промисловості, пов’язані з виробництвом кондитерських виробів, а також виробництво пива та напоїв в цілому, морозива, макаронних виробів, хліба та хлібопродуктів.