Легка промисловість

Текстильне виробництво, виробництво одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів (легка промисловість) займає провідну роль на теренах Житомирщини, а саме                    майже 50% всієї реалізованої продукції області виробляється в місті Житомир.

Основні підгалузі: виробництво взуття, виробництво готових текстильних виробів, крім одягу, виробництво панчішно-шкарпеткових виробів, виробництво дорожніх виробів,    сумок, лимарно-сідельних виробів зі шкіри та інших матеріалів.

У 2020 році здійснювались експортні операції по текстильним матеріалам та текстильним виробам на суму 13,3 млн.дол.США., по взуттю, головним уборам та парасолькам            на суму 2,4 млн.дол. США.

Імпортні операції по текстильним матеріалам та текстильним виробам на суму 11,2 млн.дол.США., по взуттю, головним уборам та парасолькам на суму 2,0 млн.дол. США.

Питома вага експортованих товарів на текстильні матеріали та текстильні вироби – 8,4%.

У загальному обсязі імпортних поставок 6,0% – текстильні матеріали та текстильні вироби.

Провідні вітчизняні та іноземні компанії

ТОВ «Грайф Флексіблс Україна» 

ПАТ «Житомирська фабрика нетканих матеріалів «Тетерів»

Житомирське учбово-виробниче підприємство українського товариства глухих (УТОГ)

ТОВ «Тусмо»  

ПП «Желвім»

ПрАТ «Екотекстиль»

ТОВ з іноземними інвестиціями «Ферпласт-Україна»

ТОВ «Жанетт Україна»

ТОВ  «Модітал»

ТОВ «Українська промислова компанія «Крок»

Житомирська філія спільного підприємства у формі ТОВ «РІФ-1»

ТОВ «Фешен Груп»

Навчальні заклади

ДНЗ «Центр сфери обслуговування м. Житомира»Швачка; кравець; закрійник – Живописець; оформлювач будівель, вітринПерукар; візажист

ДНЗ «Центр легкої промисловості та побутового обслуговування населення м. Житомир» – Кравець; закрійник – Перукар; візажист – Складальник взуття

Співпраця із закордонними замовниками сприяє не тільки збереженню підприємств легкої промисловості та закріпленню їх на ринку, але й їй дорученню до провідних світових технологій, а також проведенню модернізації обладнання. На даний час, за рівнем оснащеності, більшість підприємств галузі, відповідають високим європейським стандартам.