У Житомирі відбулася конференція Державно-приватного партнерства (ДДП) в рамках Програми “U-LEAD з Європою” 06.12.2019

Сьогодні, 6 грудня у Житомирі відбулася конференція “Державно-приватне партнерство (ДПП) – як інструмент залучення  інвестицій у розвиток громад”. У заході взяли участь представники Асоціації ДПП у Литві, представники програми “U-LEAD з Європою”, представники органів місцевого  самоврядування та місцевих органів виконавчої влади, агенції та інші інституції місцевого та регіонального розвитку бізнесу Житомирської, Вінницької, Рівненської, Київської, Хмельницької та Чернігівської областей.

У рамках конференції відбулися дві панельні дискусії на яких обговорили переваги ДПП для громад та особливості їх впровадження.

Представники шести регіонів України зібралися для знайомства з успішними практиками підготовки та реалізації проєктів ДПП на місцевому рівні, застосування концепцій та різних форм ДПП, представлення пілотних проєктів, які були підтримані Програмою “U-LEAD з Європою”.

«Інструмент державно-приватного партнерства дозволяє створити будь-який об’єкт муніципальної інфраструктури за кошти приватного партнера. Це можуть бути парковки, садочки, ІТ-парки, стадіони, аеропорти, модернізація зовнішнього освітлення, утеплення будинків, дороги. Проекти державно-приватного партнерства також використовуються в муніципалітетах європейських міст для переведення на аутсорсинг послуг охорони, прибирання, прання білизни. Перевагою використання інструменту державно-приватного партнерства для міст є те, що реалізація таких проектів не вимагає виділення коштів з місцевих бюджетів для інвестиційної фази проекту, при цьому за державним партнером на період дії договору ДПП завжди залишається функція контролю за якістю надання відповідних послуг та експлуатаційними характеристиками створених об’єктів», –   розповідає Андрюс Сяюдініс, керівник Асоціації ДПП у Литві.

«Хоч Закон України «Про державно-приватне партнерство» прийнято ще у 2010 році, в Україні подібна форма співпраці з бізнесом ще не набула широкого розповсюдження. Державно-приватне партнерство – це механізм, який відкриває нові можливості для співпраці  органів місцевого самоврядування з приватним бізнесом. Саме такий симбіоз у майбутньому стане позитивним поштовхом для розвитку міст», – зазначила заступник міського голови Світлана Ольшанська.

Поділитись
Подібні новини