ЖИТОМИР ВИЗНАНИЙ НАЙКОМФОРТНІШИМ МІСТОМ ДЛЯ ВЕДЕННЯ БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ У 2020 РОЦІ 01.02.2021

У цьогорічному  рейтингу «Regional Doing Business – 2020», який відображає сприятливість інвестиційного клімату в українських обласних центрах, Житомир посів перше місце в рейтингу  найкомфортніших міст для ведення бізнесу в Україні. Офіс ефективного регулювання BRDO презентував відповідну інформацію  на сайті.

Чернігівщина  посіла 2 місце, місто Київ  – 3, Рівненщина – 4, Вінниччина та Івано-Франківщина –  5 місце рейтингу.

Житомирщина має високі бали за компонентами «започаткування бізнесу»,«оформлення земельної ділянки» та «приєднання до електромереж».

Зазначається, що під час дослідження опитаними  респондентами  заявлено про порівняно нетривалий строк проходження процедур для реєстрації підприємства –  близько більше трьох днів  та  невелику кількість необхідних візитів до державних органів  – близько двох днів.  Відзначено також високу якість послуг та сервісів, які надаються Центром обслуговування платників Житомирської ДПІ.

Однак зазначено, що Житомир має низький результат за показниками «електронні сервіси», а також набрав лише половину балів за критеріями «сплата місцевих податків» та «отримання дозволів на будівництво».

2020 рік виявився надзвичайно складним для здійснення підприємницької діяльності не тільки на території міста, а й усієї країни. Карантинні обмеження змусили бізнес приймати непрості рішення. Підприємці змінювали спосіб діяльності, переходили в онлайн-режим, змінювали види діяльності. Доводилося звільняти працівників, скорочувати виробництво. В департаменті економічного розвитку Житомирської міської ради  розповідають про ряд рішень задля зменшення податкового, фінансового, часового навантаження на підприємців:

«Затверджено положення про відшкодування суб’єктам господарювання сплачених відсотків за короткостроковими та середньостроковими кредитами, що залучені у банківських установах; звільнено орендарів на період з моменту установлення карантину і до його завершення у встановленому законом порядку від сплати за оренду нерухомого майна Житомирської міської об’єднаної територіальної громади; зменшено ставку по єдиному податку та встановила в розмірі 0% для платників єдиного податку І та ІІ груп; спрощено процедуру встановлення майданчиків сезонної торгівлі».

Довідка: Рейтинг «Regional Doing Business – 2020» визначається за сумою балів, набраною обласним центром у шести компонентах: започаткування бізнесу, сплата місцевих податків, оформлення земельної ділянки, приєднання до електромереж, одержання дозволів на будівництво та електронні сервіси. Оцінювання проводилося за адаптованою методологією Світового банку на основі опитування українських підприємців, у якому взяли участь 1754 респонденти з 25 областей та міста Києва. Рейтинг «Regional Doing Business», який оцінює легкість ведення бізнесу в усіх обласних центрах України, експерти BRDO розробляють із 2017 року.

Поділитись
Подібні новини